Hova kell a szén-monoxid vészjelzőt felszerelni?

Ideális esetben minden olyan helyiségben kell vészjelzőt használni, ahol tüzelőberendezés található. Erősen javasolt vészjelzőt tenni a hálószobákba és azokba a helyiségekbe is, ahol sok időt szokott tölteni.A vészjelző elhelyezése kritikus fontosságú, ezért kövesse a használati útmutató előírásait!

A szén-monoxid vészjelző csak akkor nyújt biztonságot, ha megfelelően került elhelyezésre. A CO vészjelző helyes elhelyezéshez vegye figyelembe, hogy:

A szén-monoxid vészjelzőt az alábbiak szerint szerelje fel:

Ha a készüléket a falra rögzíti, akkor az legyen magasabban az ablak és az ajtó felső élénél, de legalább 15 cm-rel a mennyezet alatt.

Ha a készüléket a mennyezetre rögzíti, akkor az legyen legalább 30 cm-re minden egyes faltól.

A vészjelzőt a potenciális szén-monoxid forrástól 1-3 méterre helyezze el.

Ha a helyiségben válaszfal vagy más térelválasztó is található, akkor a vészjelzőt a potenciális szén-monoxid forrással azonos részben helyezze el.

Ha a mennyezet lejt, akkor a készüléket a helyiség magasabb részében helyezze el.

A hálószobában és más a potenciális szén-monoxid forrástól távoli helyiségben elhelyezett vészjelzőt légzési magasságban érdemes elhelyezni, vagyis a helyiség azon részén szerelje fel, ahol az ott tartózkodók levegőt vesznek. Például hálószobában a vészjelzőt az ágy magasságába szerelje fel.

 Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság Szénmonoxid Munkabizottságának egyhangú szakvéleménye alapján fürdőszobákban a szén-monoxid vészjelzőt az ajtónyílás felső éle alatti magasságban kell elhelyezni.

Hova nem szabad szén-monoxid vészjelzőt felszerelni?

Épületen kívül

Szekrénybe vagy az alá

Közvetlenül a mosogató vagy tűzhely fölé

Ablak, ajtó közelébe, vagy olyan helyre, ahol légáramlat, huzat az érzékelést befolyásolhatja, pl. beszívó vagy elszívó ventillátor/légtechnikai nyílás közelébe

Ahol a levegő áramlását valami, pl. függöny vagy bútor akadályozhatja

Ahol a por vagy egyéb szennyeződés összegyűlhet és elszennyezheti az érzékelőt, megakadályozva annak működését

Olyan helyiségbe, ahol a hőmérséklet -10˚C alá süllyedhet, vagy 40˚C fölé emelkedhet

 

Oda, ahol a szén-monoxid vészjelző könnyen feldőlhet, megsérülhet vagy ahonnan vigyázatlanul eltávolíthatják