Hova kell a füst- és hőérzékelőt felszerelni?

A jelzőkészüléket a mennyezetre, a szoba középpontjához eső legközelebbi pontra, de a falaktól és a világítótestektől számított legalább 50 cm-es távolságra kell felszerelni. Ezáltal megelőzhető, hogy a szoba sarkaiban megálló mozdulatlan levegő vagy a világítótestek meggátolják vészjelzőt a füst korai érzékelésében. A jelzőkészüléket olyan helyre kell felszerelni, hogy az általa kibocsátott riasztások alvás közben is hallhatóak legyenek, így például a hálószoba előtti előszobában. Az előszobai elhelyezés abban is segít, hogy időben észlelhessük ha az alsó szintről kiinduló füst a lépcsőn keresztül kezd átterjedni a felső szintre.

 

A telepítő felelőssége annak biztosítása, hogy a termék telepítése megfeleljen a hatályos rendelkezéseknek. Ha kétsége van, akkor forduljon illetékes szakemberhez.

 

Hova helyezzen Füstjelzőt (XS100T és XS100):

A füstjelzőket ideális esetben a ház minden egyes szobájában fel kell szerelni, a konyha, a fürdőszoba és a garázs kivételével. Minimális követelmény, hogy legalább egy füstjelzőt a ház minden egyes szintjén fel kell szerelni, a lépcsőfeljárókat is beleértve. Általában az XS100 füstjelző tökéletesen megfelel e célra. Az XS100T optikai- és hőérzékelős füstjelzőt kifejezetten a menekülési útvonalak és lépcsőfeljárók mentén történő felszerelés céljából alakították ki, mivel az XS100T a keskeny vagy magas helyiségekben képződő hőt is érzékeli, ahol a füst esetleg nem jut el a készülékig.

Hova helyezzen hőérzékelőt (XH100):

A hőérzékelőket olyan helyekre kell felszerelni, ahová a füstjelzőket nem ajánlott, mivel ezeket nem befolyásolja a füst, a gőz vagy a páralecsapódás. Így például konyhában, fürdőszobában vagy garázsban hőérzékelős tűzjelzőt kell alkalmazni.

 

 

Hova ne helyezzen füstjelzőt? (XS100T és XS100)

Füstjelzők (XS100T, XS100) a fürdőszobán és a konyhában nem szerelhetők fel, mivel a gőz vagy a főzés során képződő füst és gázok téves riasztásokhoz vezethetnének, és hasonló módon a garázsban sem helyezhetők el, hiszen a gépkocsiból származó kipufogógáz aktiválná azokat.

Hova ne helyezzen a hőérzékelőt? (XH100)

Nem szerelhetők fel hőérzékelők a ház azon pontjaira, ahová a helyi előírások értelmében az MSZ EN 14604 szabvány szerinti füstjelzőt kell telepíteni. Ha bizonytalan, kérje ki a helyi hivatásos, vagy önkéntes tűzoltó tanácsát.