Füstmérgezés

A füst légnemű anyag, ami több a levegőben lebegő szilárd és folyékony anyagból és gázokból áll.  Egyetlen lakástűz során is akár több száz kémiai anyag kerülhet a levegőbe, a hőmérséklettől, az égő anyagoktól és az oxigén mennyiségétől függően.

 

A füstmérgezés veszélyei

A füst többféleképpen is károsíthatja szervezetünket. Szenvedhetünk égési sérülést, füstmérgezést, szén-monoxid mérgezést és a tüdőnk károsodhat az egyéb belélegzett anyagoktól is, mint például a hidrogén-cianid vagy a foszgén. Az égés egyik fő terméke a szén-dioxid, fulladást okoz.

Az égés során keletkezett füst belégzése azonnal irritálja a szemet, az orrot és a torkot is, kontrollálhatatlan köhögéshez és betegséghez vezethet. A belélegzett füst akár percek alatt is ölhet, a látást is elhomályosítja, dezorientációhoz vezet, ami akár megakadályozhatja a menekülést is. A füstmérgezést szenvedett személy nagyon gyorsan elvesztheti az eszméletét, ez akár gyors halálhoz is vezethet. A nem halálesettel végződő füstmérgezés is miatt is kialakulhat az életminőséget befolyásoló, hosszú távú légzőszervi és idegrendszeri probléma.

Kik lehetnek veszélyben?

Az ingatlanban tartózkodó emberek és háziállatok, vagyis bárki veszélyben lehet, főleg éjszaka, hiszen alvás közben nem érezzük a szagokat, így a füstöt sem. Gyerekekre és háziállatokra kisebb testömegük miatt, a füst mérgező és fulladást okozó hatása még veszélyesebb. A gyerekek reakcióideje is hosszabb, mint a felnőtekké, a tűz okozta veszélyekre lassabban reagálnak.

Sok tűz esetében nagy mennyiségben keletkezik füst, amely akár pár perc alatt, gyorsan terjedhet az ingatlanon belül. A lakástüzek felét hibás, nem megfelelően üzemelő elektronikai készülékek okozzák. További vezető okok közé tartozik a konyhai sütés-főzés (kiemelten a magára hagyott ételek), gyertyák, cigaretták/szivarok és a túlterhelt elektromos csatlakozások. A lakástüzek 11 százalékát gyermekek okozzák.